Eerder dit voorjaar debatteerden we of de onmiskenbare rockstuds van Valentino inmiddels als een klassieker werden beschouwd, bijna tien jaar nadat Valentino hen debuteerde. Hoewel het vonnis natuurlijk werd gemengd, brachten talloze van je het idee ter sprake van wat er echt gaat om iets een klassieker te noemen. Commentator Marla vroeg: “Wat is een klassieker?”. waarin staat dat het antwoord misschien niet zo eenvoudig en duidelijk is als het lijkt. Dus wat is er nodig om een ​​handtas te verdienen om een ​​klassieke status te verdienen?

Classic heeft een paar verschillende betekenissen volgens Merriam-Webster. Het dagelijkse gebruik van het woord wordt gedefinieerd als ‘historisch memorabel’ en/of ‘dienen als een standaard van uitmuntendheid, dwz een erkende waarde’. Omgekeerd beschrijft de modedefinitie van het woord Classic als ‘gekenmerkt door eenvoudige, op maat gemaakte lijnen’.

Het woord klassiek, wanneer toegepast op mode, en specifiek handtassen, is vrij objectief. Ik zou klassiekers beschrijven als tassen en ontwerpen die een tijdloze aantrekkingskracht hebben, wat impliceert dat ze de komende jaren relevant zullen blijven. Onmiddellijk komen een paar tassen bij me op dat ik als klassiek zou beschouwen – ongeacht als ik ze persoonlijk zou dragen of niet. Als je een handtasliefhebber, de snelle tas van Louis Vuitton, Chanel’s 2.55 en klassieke flapzakken en de Hermès Kelly en Birkin zou vragen, zouden in vrijwel elk antwoord worden opgenomen. Als ik denk aan tassen die nog jaren zullen zijn, hebben deze tassen de tand des tijds doorstaan. En als ik een tas wilde kopen die ik kon doorgeven aan mijn nicht of toekomstige kind, zou een van deze mijn go-to zijn.

Een ander punt dat relevant is om te maken, is het idee van een klassieke tas versus een klassieke stijl. Je zou kunnen beweren dat elke tasliefhebber een zwarte flapzak in hun kast nodig heeft omdat het een klassieker is, maar wat de ene handtasliefhebber kiest om te kopen boven een andere kan heel anders zijn. Een klassieke stijl, zoals in een silhouet dat gemakkelijk kan worden gedragen, verwijst naar eenvoud en draagbaarheid in stijl versus een bepaald ontwerp door een ontwerper. Toen mijn collectie bijvoorbeeld een zwarte flapzak miste die ik voor het dagelijkse kon dragen, koos ik voor Gucci’s Marmont Flap Bag. Hoewel het in de rekening past en een eenvoudige, dagelijkse zwarte tas is, wordt de tas zelf veel meer beschouwd aan de trendy kant.

Een derde punt dat ook opmerkelijk is om te maken, is het idee van een gerenommeerde tas versus een klassieker. Iconisch, dat wordt gedefinieerd als iets dat ‘algemeen erkend en gevestigd’ is, is iets minder breed en eenvoudiger om te definiëren. Handtasliefhebbers kunnen het waarschijnlijk eens zijn dat een tas bekend staat (dwz goed erkend) of ze het leuk vinden of niet. Dior’s Book Tote is bijvoorbeeld in korte tijd een icoon voor het merk geworden. Hoewel niet iedereen er persoonlijk een zou dragen of kopen, is de boektas onmiddellijk identificeerbaar en herkend door handtasliefhebbers over de hele wereld, waardoor het een echte definitie van het woord is.

Hoewel gerenommeerde tassen kunnen komen en gaan, blijft een klassieke tas de komende tientallen jaren relevant. Een klassieke tas voor mij impliceert een tijdloos ontwerp dat ik jaar na jaar zal blijven bereiken. Hoe definieer je een klassieker en welke tassen in je kast beschouw je je go-to-klassiekers?